ABRUZZO  

Låt oss börja med att säga att Abruzzo är helt fantastiskt! Det har allt positivt som man förknippar med landet Italien. Och det mesta negativa man förknippar med detta land, det slipper man nästan helt i Abruzzo.

Nu komma superlativen hagla, så läs och njut,
för allt är sant och 100% objektivt!

Till att börja med, den som eventuellt har besökt eller hört talas om det fantastiskt vackra landskapet i Toscana, och kullarna söder om Florens osv. Detta fantastiskt vackra landskap består också Abruzzo av, hela kustremsan på sådär 5 till ca 40 km från havet och inåt landet består av detta mjuka kulliga landskap, med jämna avbrott bestående av dalgångar där floderna med vattnet från bergen kommer ner. Alltså, bara att köra Autostradan från norr till söder eller vice versa genom det Abruzziska landskapet någon eller ett par mil från kusten där vägen är lagd, det är så vansinnigt vackert att ögonen tåras då man ser ut över det böljande landskapet med bergen i fonden på den ena sidan, och landskapet med kusten, bebyggelsen och det djupblå havet på den andra sidan. Om man sedan tar sig ut i landskapet och åker på lite mindre vägar i bland kullar och dalar, då är upplevelsen total bland allt från små byar till riktiga städer mitt ibland fält av vinodlingar, olivträd, vete(pasta)fält, blommande solrosfält osv. Nästan alltid med dom mäktiga bergen långt borta i fonden.

Kusten då, ja den ca 13 mil långa kusten består i princip av sandstrand hela vägen (om man förenklar det hela en smula), med avbrott för regionens största stad Pescara som ligger vid kusten. Pescara är för övrigt inte regionens huvudstad. Det är L'Aqilla som ligger i inlandet. Stränderna består av ljus mjuk sand, och det finns gott om badorter utmed kusten, där funkar det så att antingen hyr man en plats med solsängar och parasoll på någon av alla de väl organiserade strandföretagen som sysslar med detta, eller så går man bara till en "fri strand" (spiaggia libero) och lägger sig på en handduk i sanden helt enkelt. Eller så kanske man tar med sig eget parasoll, stol och så vidare.

Sedan kommer vi till bergen. Abruzzo består till stor del av mäktiga berg, ja faktiskt så finns här t.ex. den högsta toppen söder om Alperna, Corno Grande med sina 2.912 meter över havet, just den toppen ligger dock i den nordvästra delen av Abruzzo. Men det är genom de västra delarna av Abruzzo som de mäktigaste delarna av bergskedjan Apenninerna drar fram, vilken bildar ryggraden i hela den italienska halvön. Det allra mesta av dessa delar utav Abruzzo är dessutom nationalparker, där naturen är fredad. Här finns rovdjur såsom varg och björn. Samt gott om olika fågelarter och annat som inte här kan räknas upp, men vissa är alltså unika för området. Självklart massor av unika växter och insekter finns att finna för den intresserade, är man seriöst intresserad av att besöka dessa parker med dess natur så är det bra att söka upp en turistbyrå i en större ort för mer information och broscyrer. Men för den "bara allmänt intresserade" finns det gott om ställen att besöka i bergen, små byar eller vandringsleder, eller kanske för att ta en heldagstur på mountainbike. Är man dessutom intresserad av skidåkning så finns det gott om skidorter i dessa bergstrakter, ca 115 km från huset i Lentella finns t.ex. Roccaraso med omnejd där det finns ett antal liftar med nedfarter från omkring 2000m höjd.

Angående klimatet, så finns det information om medeltemperatur osv. under fliken "LÄNKAR". Men nämnas kan att medeltemperaturen över året i Pescara är 14,3 °C, motsvarande gällande Stockholm är 5,8 °C... Det vill säga, Pescara i Italien är 146,55% skönare än Stockholm!! I genomsnitt...!

Så fortsätter vi med det mera rent allmänna angående Abruzzo. Till skillnad från en del (få) andra delar av Italien så är människorna i Abruzzo inte ett dugg trötta på turister, vare sig italienska eller utländska. Man blir alltid väl bemött och känner sig välkommen vart man än hamnar i för liten butik, restaurang eller by. Människorna är så väldigt "levande" och så himla "väl uppfostrade", dom har en varm och familjär inställning, och kan kanske uppfattas som lite nyfikna för en nordbo. Men det är faktiskt så enkelt att dom är intresserade av dej som besökare och person, det har inget med nyfikenhet att göra, och dom älskar att samtala, och kan du inte italienska och dom inte engelska, ja då fungerar också kroppsspråket som tolk, inga problem! Och det bästa av allt, allt detta sker helt naturligt, det är ingenting "påklistrat", utan som sagt bara riktigt väl socialt fostrade, levande människor! Åter igen, i Italien och framförallt i Abruzzo, där går livet ut på att det ska "levas", inte bara "överlevas" som vi håller på med nära Nordpolen...


Matglädje kallas det!

Maten & Vinet då, Mamma-Mia! En del påstår ju att Italien har världens främsta kök, och det är ju naturligtvis sant! Abruzzo är i det avseendet en miniatyr av hela landet, då det finns de höga bergen med allt vad dessa ger för resurser i köket, här finns kullarna med allt vad det innebär för bidrag till det kulinariska, här finns havet med dess skatter och havsfrukter. Lägger man sedan till kryddan som alla italienare har medfött, nämligen kärleken till mat och råvarorna över lag, eller snarare handlar det nästan om besatthet faktiskt, ja då är det hela fulländat när det står på bordet. Ja-ja, miljön och inställningen till livet självt runt det hela gör ju naturligtvis sitt till. Så med lite öppna sinnen och utan stress vid sitt besök på Ristorante, Trattoria, Osteria, Pizzeria  etc. så är njutningen total, och livet blir lätt att leva och man sitter gärna kvar några timmar... Det för Abruzzo lokala röda vinet Montepulciano d'Abruzzo odlas överallt där klimatet tillåter i regionen, och det odlas såväl till husbehov som av mer eller mindre stora producenter. Det är generellt ett fylligt och fruktigt rött vin av god kvalitet, passar till det mesta faktiskt. När man går ut för att äta, så kan man utan problem ta husets vin i Abruzzo, det är i regel av mycket god kvalitet, och som sagt av druvan Montepulciano d'Abruzzo. När det gäller andra delar av landet så är ju inte alltid detta så självklart faktiskt, men i Abruzzo funkar den principen mycket bra. Fast vill man ändå ha ett lite kraftigare vin till maten, tveka då inte ta in en lite mindre billig flaska då, naturligtvis ett lokalt alternativ av samma druva!

Vad kan det finnas för negativt då...? Ingenting, alla vet väl kanske att kriminaliteten är en av Europas högsta i Italien, men regionen Abruzzo har landets lägsta kriminalitet, och faktiskt under genomsnittet för Sverige. Skräpigt, svar nej! Inte värre än i Sverige, kanske snarare tvärt om, däremot finns det delar av Italien som är mindre bra i detta ämne, inget ställe behöver här nämnas... Trafiken då, alla tutar väl och trycker på din bil? Nähä då, inga problem. Visst, högt tempo är det ibland, helt klart, men ingen irritation, tutar någon är det mest för hjälpa dej vara uppmärksam bara, inget annat. Men man bör väl dock kanske undvika köra in i dom allra största städerna, som t.ex. Rom & Neapel, italienarna är helt enkelt inte speciellt rädd om sina bilar, är det för trångt så trycker man till lite bara, och det löser sig. Kanske inte så kul på hyrbilen man har. Dessutom, i Italien har alla samma status i trafiken oavsett prislapp på sin bil, bra va?

MOLISE